PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl
partner portalu wnp.pl
Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Robotyzacja obniża koszty w przemyśle spożywczym

Autor: wnpp.pl (WGK)
04-09-2014 16:56
Robotyzacja obniża koszty w przemyśle spożywczym
Fot. Fotolia

Roboty w branży spożywczej wykorzystywane są przede wszystkim do sortowania, pakowania i paletyzacji. Według ekspertów firmy Astor wdrożenie nowoczesnych rozwiązań może przynieść producentom żywności oszczędności rzędu 20 tysięcy złotych dziennie i nawet stuprocentowy wzrost wydajności. Automatyzacją i robotyzacją zainteresowane są już nie tylko koncerny, ale także mniejsi, nawet regionalni, producenci.

Według statystyk firmy w oparciu o nowoczesne narzędzia z zakresu automatyki i robotyki produkuje się najczęściej wyroby cukiernicze, mleko, zboża, makarony, pasze, koncentraty spożywcze, piwo, przetworzone ziemniaki, warzywa i owoce. Producenci chętnie przeprowadzają zmiany związane z opakowaniami i gramaturą – rzadziej wprowadzają innowacje produktowe. Coraz częściej produkują żywność wysokoprzetworzoną, a to wymaga lepszego operowania zasobami wytwórczymi.
– Zmiany na rynku spożywczym powodują, że wytwórcy chętnie sięgają po rozwiązania umożliwiające robotyzację procesów pakowania, paletyzacji i sortowania. Dostrzegalny jest także wzrost oczekiwań w stosunku do automatyzacji – producentom żywności zależy już nie tylko na automatyzacji pojedynczej maszyny, lecz raczej na zintegrowaniu posiadanych wysp automatyki w jeden spójny i efektywny system wspierający zarządzanie produkcją. Pozwalają na to systemy typu MES (Manufacturing Execution System), obejmujące kilka obszarów fabryki – komentuje Stefan Życzkowski, prezes spółki Astor.

Co więcej, automatyka i robotyka to już nie tylko domena międzynarodowych koncernów – sięgają po nie także wąsko wyspecjalizowani, lokalni producenci, choć wykorzystują takie rozwiązania jak np. MES na mniejszym obszarze. Dla globalnych firm liczy się analiza pracy urządzeń, w tym mikroprzestojów maszyn, natomiast mniejsi producenci koncentrują się na kluczowym procesie np. recepturze. Ale cele są takie same: odpowiednia jakość i opakowanie oraz ograniczenie kosztów produkcji.

Dlatego od systemów oczekują gwarancji powtarzalności procesów, określonego czasu wykonywania danej czynności i przewidywalności kosztów wytwarzania. A efekty są nie do przeceniania: kompleksowe wdrożenie w SM Ostrołęka z systemem wizualizacji i raportowania przyniosło codzienne oszczędności surowców rzędu 20 tysięcy złotych, czyli 6 mln w skali roku. System robotyki wprowadzony w MSM Mońki zaowocował 100-procentowym wzrostem wydajności linii produkcyjnej.



SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


54 650 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

1 048 524 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 763 ofert w bazie

2 782 331 ofert w bazie


397 664 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP